MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
11.11.2019

I lidé s potravinovými alergiemi si mohou dopřát, na co mají chuť. Vznikla kuchařka JÍM – NEJÍM

Cílem kuchařky JÍM – NEJÍM s alergeny i bez nich je usnadnit lidem s potravinovými alergiemi, intolerancemi a podobnými problémy vaření. Obsahuje 80 receptů na klasická i moderní jídla a její jedinečnost spočívá v tom, že u každého pokrmu jsou označeny alergeny, které jsou nahrazeny alternativními surovinami. Autorkou je Jana Pechmanová.

Tato kniha je jen plynulým vyústěním mého života. Když mi byla prokázána laktózová intolerance, vyvedlo mě to z míry. Netušila jsem, co jíst a co ne, a kdyby mi tenkrát někdo ukázal podobnou kuchařku, dost by mi to ulehčilo život. Byla bych proto ráda, kdyby má kniha mohla pomáhat lidem s podobnými problémy,“ uvádí autorka.

Podle kuchařky však může vařit kdokoliv bez ohledu na omezení. Ostatně o tom hovoří i samotný název JÍM – NEJÍM s alergeny i bez nich. Pokud čtenář neřeší žádný problém s omezením, může si udělat verzi jídla, aniž by zohlednil uvedené alergeny.

Kuchařka obsahuje osm desítek receptů. Rozděleny jsou do 5 kategorií: snídám, mlsám sladké, chystám party, obědvám a večeřím.  Všechny recepty jsou snadné, a hlavně z dostupných surovin. U každého pokrmu jsou označeny obsažené alergeny a ty jsou zároveň nahrazeny, aby si recept mohl připravit každý, včetně lidí s potravinovou alergii nebo intoleranci. Mimo to je u každého pokrmu uvedena i časová náročnost.

Kniha vznikala zhruba rok. Výsledek každého receptu má díky Honzovi Vágnerovi v kuchařce svou fotografii. Jídla jsou zdokumentovaná reálně, nikterak dokrášlována, žádné vosky a náhražky.

„JÍM – NEJÍM s alergeny i bez nich je kuchařka pro každého, kdo přemýšlí o tom, co jí. Poslouchejme svoje tělo a hlídejme si, z čeho vaříme. Zajímejme se o to, co si dáváme na talíř, a nebojme se nejen zkoušet, ale i obměňovat. Správné stravovací návyky jsou to nejlepší, co sami pro sebe můžeme jednoduše udělat. Jídlo by nemělo být strašák,“ dodává s úsměvem Jana Pechmanová. Kniha byla vydána nakladatelstvím Šulc a Švarc, s. r. o., které vydává pouze české autory. Kuchařce předcházel autorčin blog Jím-nejím.cz.

Autor / zdroj: Míša Dostálová

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Kdo se stane nejoblíbenějším fyzikářem a získá titul ČEZ Ámos?

Do již 27. ročníku soutěže Zlatý Ámos mohou školáci přihlašovat své oblíbené učitele ještě do konce letošního kalendářního roku. Platí to i v případě

Post

FolkyTonk 2020 – Šance pro mladé hudební talenty

Je tu šance pro mladé hudebníky ve věku do 26 let, jednotlivce i kapely hrající žánr folk, country, folk-rock, folk-blues, bluegrass, rock n´ roll a j

Post

Čokoláda, po které se nepřibírá

Dobrý pocit z každého sousta mléčné belgické čokolády obsažené v adventních kalendářích organizace DEJME DĚTEM ŠANCI zahřívá u srdce všechny, kteří od

PARTNEŘI

www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA